Om Cosmopolite Scene


  • I 2012 kunne Cosmopolite feire 20 år. I løpet av disse årene har Cosmopolite vært et utstillingsvindu for norsk og internasjonal jazz, verdensmusikk og crossover-toner av
    alle valører.
  • Opp gjennom årene har Cosmopolite presentert artister som: Gerry Mulligan, Diana Krall, Stephane Grapelli, Chick Corea, Jack de Johnette, Joe Zawinul, Bo Diddeley, Maceo Parker, Ronnie Jordan, Jimmy Smith, Jimmy Cliff, The Wailers, Angelique Kidjo, Cheb Khaled, Marcus Miller, Nusrat Fateh Ali Khan og Mulatu Astatke for å nevne noen.
  • Etter flere år med skiftende tilholdsteder har Cosmopolite og Belleville nå fått permanente lokaler i Kulturslottet Soria Moria på Torshov.

Cosmopolites logo:

Diverse:

Årsrapporter:

Vedtekter

Årsrapport 2017

Strategi Cosmopolite 2017

Årsrapport 2016

 

Personvernerklæring Cosmopolite Scene

Årsrapport 2015

   

Årsrapport 2014

   

Årsrapport 2013

   

Årsraport 2012


Cosmopolites historie

Cosmopolite startet opp i Industrigata på Majorstuen i 1992. Bak initiativet stod Miloud Guiderk, som på bakgrunn av sine erfaringer fra Emmajazz og Musikkflekken i Bærum ønsket å etablere en hovedscene for jazz, rytmisk og flerkulturell musikk i Oslo.

Cosmopolite ble raskt en svært viktig arena for jazz i Oslo og Norge – og dessuten en sentral scene for musikere med minoritetsbakgrunn i Norge. Fra starten tidlig på 1990-tallet fikk en rekke utøvere en scene på Cosmopolite gjennom samarbeidet med Rikskonsertenes "Etnisk musikkafé.”

Stiftelsen Cosmopolite Scene ble opprettet i 1999, da spillestedet måtte flytte fra Industrigata til nye lokaler i Møllergata. Cosmopolite har vært drevet på idealistisk grunnlag siden starten, og mottok ingen offentlige tilskudd før Norsk kulturråd ga prosjektstøtte i forbindelse med etablering i de nye lokalene. Siden 2001 har stiftelsen fått driftstilskudd over statsbudsjettet og fra Oslo kommune.

I 2001 ble Miloud Guiderk overrakt Oslo Jazzfestival prisen "for sin idealistiske formidling av verdensmusikk i sin alminnelighet og jazzmusikk i særdeleshet, til oppdragelse og glede for hovedstadens kulturpublikum".

Siden høsten 2004 samarbeidet Cosmopolite med Norsk Jazzforum om Nasjonal Jazzscene i Oslo, i en forsøksperiode sammen med klubbene Blå og Herr Nilsen. Etter bevilgning over revidert statsbudsjett i juni 2005 kunne Den Nasjonale Jazzscenen på Cosmopolite offisielt åpne i september 2005. Samme år ble det også startet en ny konsertserie som formidlet en rekke av verdensmusikkens aller største stjerner.

Årene 2005-2008 presenterte vi mange konserter på et høyt kunstnerisk nivå. Cosmopolite ble i tillegg en viktig scene for festivaler som Oslo Jazzfestival, Oslo World Music Festival og by:larm, samt aktører som Kulturdepartementet, Horisont, Du StoreVerden! og UDI. I mars 2008 kom likevel beskjeden om at eiendommen i Møllergataskulle rives, og bygges om til hotell. Dette førte til at Cosmopolite og Nasjonal Jazzscene skilte lag.

Valget av nye lokaler falt på den ærverdige kinoen til Soria Moria på Torshov, som opprinnelig ble bygd i 1928 . Her fikk vi en lang og stabil leiekontrakt, og muligheten til å utvide til 3 scener. Etter en oppussingsperiode gjenåpnet Cosmopolite 24. Oktober 2008. Hvert år kan man oppleve mer enn hundre arrangementer med noen av verdens og Norges ledende artister.

3. desember 2008 ble Cosmopolites grunnlegger Miloud Guiderk slått til Ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden. På kongehusets hjemmesider står følgende begrunnelse for tildelingen:

"Ordensrådet har i sin vurdering og begrunnelse lagt betydelig vekt på at han på sin ukonvensjonelle måte, sin omtanke og raushet har bidratt til å skape et nivå for scenekunst innen jazz og etnisk musikk. Han har ved dette hevet den etniske musikkens nasjonale og internasjonale posisjon. Det er videre lagt vekt på hans innsats for psykisk utviklingshemmede, og ikke minst hans arbeid med musikk som brobygger ved integreringen av innvandrere i Norge".

Når Cosmopolite nå går inn i sitt tredje tiår, er det mange stolte øyeblikk å se tilbake på. Men også mange fantastiske øyeblikk som fremdeles venter.